Bruno Pluciński: Dorsz z pieczonymi ziemniakami i z surówką z białej kapusty

_WA_8877.dng Bruno Pluciński.jpg
_WA_8877.dng Bruno Pluciński.jpg

Składniki:

1 filet z dorsza 4 ząbki czosnku 500 g młodych ziemniaków 2 gałązki świeżego rozmaryny ¼ pęczka świeżej kolendry ½ pęczka świeżej natki pietruszki ½ chili 2 cytryny szczypta suszonego imbiru 100 ml białego, wytrawnego wina sól i pieprz do smaku suszone oregano wg. uznania ½ główki białej kapusty 1 marchewka oliwa z oliwek olej z pestek winogron

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obgotuj ziemniaki 2 minuty w osolonym wrzątku, po dwóch minutach przekrój je na pół i wsadź do brytfanki , polej oliwą z oliwek i przypraw suszonym oregano , pieprzem i solą ( wg uznania). Następnie zrób kieszonkę z dorsza i włóż kolejno : pietruszkę, kolendrę, rozmaryn, cytrynę, masło i 2 ząbki czosnku i przypraw wg uznania. Przygotowaną rybę ułóż na ziemniakach i włóż wszystko do piekarnika i piecz aż ryba będzie dobra, podlewając rybę co jakiś czas białym winem, aż sos się zredukuję. Podczas, gdy ryba się piecze przygotuj surówkę z białej kapusty . Poszatkuj cienko kapustę, zetrzyj marchewkę, wyciśnij czosnek i połowę cytryny, dodaj łyżkę z pestek winogron i przyprawy wg uznania ugniatając wszystko aż produkty dobrze się połączą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości