Książka przepisów

Bartek Kwiecień - Przepisy finałowe
Bartek Kwiecień 

Bartek Kwiecień

PRZYSTAWKA I
Balon z mozzarelli na sałatce z rukoli i prażonych orzeszków pinii z kozim serem

1 kulka mozzarelli
rukola
cytryna
oliwa
sól
orzeszki pinii
twarogowy kozi ser
śmietana 30%
bazylia
syfon

Mozzarellę włożyć do rondelka, zalać wodą i podgotować, (przy wyciąganiu może się ciągnąć) następnie uformować z niej placek.
Do syfonu włożyć porwaną bazylię, zamknąć i nabić dwoma nabojami, mozzarelle naciągnąć na syfon i wypuścić powoli powietrze aż nadmucha się balon.
Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii, a następnie przełożyć je do miski. Dodać rukolę, sok z cytryny, sól i oliwę tak, aby uzyskać lekko kwaśny i słony smak.

Kozi ser zblendować z niewielką ilością śmietany.
Na talerzu położyć sałatkę, na niej balon z mozzarelli, obok wyłożyć kozi ser.

PRZYSTAWKA 2
Polędwica z sarny z pieczonymi ziemniakami i couliS malinowym

polędwica z sarny
maliny
ziemniaczki mini
rozmaryn
sól, pieprz
olej

Polędwicę z sarny doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni, zamknąć boki (przysmażyć z każdej strony), włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec, aż osiągnie pożądany stopień wypieczenia.
Ziemniaki włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni, polać olejem, posypać solą i rozmarynem. Piec od 25 do 30 minut tak, aby były miękkie.
Maliny zblendować, przetrze przez sito.
Na środku ułożyć polędwicę, obok ziemniaki i udekorować talerz sosem.

 

 

DANIE GŁÓWNE I
Stek z tuńczyka z pur
ée ze skorzonery, ze szparagami i pesto kolendrowym

stek z tuńczyka
sezam
skorzonera
mleko
szparagi baby
kolendra
olej
sól, pieprz

Szparagi zblanszować w osolonym wrzątku.
Skorzonerę umyć i obrać, ugotować w mleku, zblendować, gęstość regulować mlekiem (tylko w razie potrzeby). Doprawić solą i pieprzem.
Kolendrę zblendować z oliwą i odrobiną soli.
Stek z tuńczyka polać olejem, doprawić solą, na mocno rozgrzaną patelnie wlać odrobinę oleju, usmażyć tuńczyka tak aby był z wierzchu usmażony a w środku surowy ale ciepły. Sezam podprażyć na suchej patelni.
Na puree wyłożyć tuńczyka, szparagi, z boku polać pesto, posypać sezamem

DANIE GŁÓWNE 2
Polędwiczka wieprzowa z puree ziemniaczanym, sosem szafranowo-kurkowym

polędwiczka wieprzowa
olej
ziemniaki
odrobina szafranu
śmietana 30%
kurki
sól
pieprz

Kurki podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, zalać śmietaną i wodą (należy dodać wodę aby sos nie zredukował się za bardzo). Dodać szafran, gotować aż kurki osiągną wystarczającą miękkość.

Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem, przesmażyć na patelni z każdej strony, na rozgrzanym oleju. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 12 do 20 minut, powinna być różowa w środku, ale nie surowa,

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, zblendować ze śmietaną, solą i pieprzem, (śmietany powinno być tyle aby nie były za rzadkie).

Na talerzu położyć purée, w środku zrobić wgłębienie, włożyć do niego kawałek polędwiczki, z boku polać sosem.

 

DESER
Lody czekoladowe z pianką wiśniową sosem karmelowym , kruszonką i owocami w azocie

czekolada mleczna w pastylkach
cukier drobnoziarnisty
wiśnie oraz sok z wiśni
maliny
truskawki
masło
mąka
cukier puder
śmietana 30 %

Śmietanę zagotować, dodać czekoladę (100 g śmietany na 150 g czekolady), chwilę podgrzać aż czekolada się rozpuści.
Wiśnie z sokiem wiśniowym chwilę podgotować zblendować i dalej gotować tak, aby sok się zredukował, lekko ostudzić dodać śmietanę i cukier puder (około 1,5 łyżki) przelać do syfonu, nabić nabojami, wstrząsnąć, tak aby po wyciśnięciu powstała pianka.

60 g mąki, 30 g cukru pudru, 35 g masła, wymieszać ze sobą tak, aby powstała kruszonka, rozłożyć na papierze do pieczenia, piec w 180 stopniach do momentu, aż się zrumieni.
Na patelni zrobić karmel, zalać śmietaną i chwilę podgotować.
Maliny włożyć do azotu na 10 sekund, wyjąć i uderzyć w nie młotkiem.
Masę czekoladową mieszać i powoli dolewać azot tak, aby uzyskała odpowiednią konsystencje lodów. Przed podaniem lody włożyć na chwilę do azotu na około 5 sekund.
Na środku talerza należy wyłożyć lody, obok zrobić kropki z pianki, posypać kawałkami malin i kruszonką, z boku polać sosem karmelowym, dołożyć do tego truskawki

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Gratuluje Bartkowi wygranej. sam na niego liczyłem;). Jest on wzorem do naśladowania. Jego przepisy są na pewno genialne w smaku.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Naprawdę bardzo mądry dzieci są nawet ja chcę uczyć od nich to naprawdę brawo i ja też stawiłam na Barka i tak był gratulacja

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          Drużyna niebieskich: Wątróbka z sosem czekoladowo - malinowym z dodatkiem chili podane na talarkach z ziemniaka.
          Następny artykuł:

          Drużyna niebieskich: Wątróbka z sosem czekoladowo - malinowym z dodatkiem chili podane na talarkach z ziemniaka.

          tvnpix