Książka przepisów

Bartek Kwiecień - Dania z dorady
Bartek Kwiecień 


Ceviche z dorady

Składniki:

2 filety z dorady
1/2 awokado
kawałek mango
cebula czerwona
odrobina chili
granat
limonka
pomarańcza
oliwa
sól, cukier

Przygotowanie:

Oczyszczone ze skóry filety z dorady pokroić w kostkę, następnie pokroić w kostkę i zalać sokiem z limonki i pomarańczy. Zostawić, aby mięso z ryby się lekko ścięło. Resztę składników pokroić w kostkę. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać pokrojone składniki, doprawić oliwą, solą i ewentualnie cukrem. Pamiętaj, że cukier może też zneutralizować sól. Wyłożyć na talerz.

Dorada na ratatui z zielonym sosem i chipsem z ziemniaka

Składniki:

Bakłażan
cukinia
papryka czerwona
olej
ziemniak
filety z dorady
bazylia
oliwa
sól
pieprz
kiełki słonecznika do dekoracji
grzybki shiso

Przygotowanie:

Bakłażana, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aby nie były surowe, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaka pokroić w bardzo cienki plastry i usmażyć na głębokim tłuszczu. Bazylię zblendować z oliwą, przyprawić solą (powinien powstać płynny sos).
Filety przekroić na połowę, następnie naciąć skórę, ale tak, aby nie przeciąć mięsa. Usmażyć filety na oleju tak, aby skóra i mięso były zarumienione, nie surowe. Na talerz wyłożyć ratatouille, na to położyć rybę i polać zielonym sosem.


Dorada z puree ziołowym, sosem śmietanowym i warzywami

Składniki:

Dorada
olej
ziemniaki
bazylia, oregano, kolendra
masło
boczniaki królewskie
szparagi baby
por
śmietanka 30%
sól, pieprz

Przygotowanie:

Doradę wyfiletować (jeden filet na jedną porcję), doprawić solą i pieprzem, a następnie delikatnie naciąć skórę, usmażyć na oleju, zaczynając od strony skóry. Dorada będzie gotowa, kiedy się lekko zrumieni.

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, zblendować z bazylią i jedną gałązką oregano, doprawić solą i pieprzem.

Sos: na patelnię wlać śmietankę, dodać posiekaną bazylię, kolendrę i odrobinę oregano, doprawić solą i pieprzem, gotować i redukować tak, aby była odpowiednia konsystencja i smak.

Boczniaki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Szparagi zblanszować, doprawić.

Pora pokroić w cienkie paski, usmażyć w głębokim tłuszczu, posolić.

Na talerzu wyłożyć purée, na to rybę, dodatki warzywne na rybę oraz obok na talerzu, danie polać sosem.

 

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Mateusz Steć - Dania z makreli
Następny artykuł:

Mateusz Steć - Dania z makreli

tvnpix