Książka przepisów

Anika Ćwiek  - Dania z okonia morskiego
Anika Ćwiek 03.jpg 

Ceviche z okonia morskiego

Przygotowanie:

Filet z okonia
papryka
papryczka chili
czerwona cebula
ananas
miód
pieprz, sól
kolendra
limonka
pomarańcza
ogórek świeży
oliwa z oliwek
cytryna
bratki jadalne
cykoria do dekoracji

Przygotowanie:

Filetujemy okonia, zdejmujemy skórę, kroimy go w półcentymetrowe kostki. Marynujemy go w soku z pomarańczy, limonki, cytryny. Następnie kroimy resztę składników w kostkę, wszystko łączymy, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy troszkę miodu. Na talerz wykładamy liść cykorii, a w nim ceviche.

Wieża z okonia i placków z batata, ze szpinakiem i sosem curry

Składniki:

Filet z okonia
batat
jajko
mąka
szpinak
śmietanka 30%
curry, sól, pieprz
olej
kiełki buraka
rzodkiewka

Przygotowanie:

Pół batata ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy pół rozbełtanego jajka i łyżkę mąki, smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Filet kroimy na 2 mniejsze kawałki, solimy, obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor.

2 garście szpinaku smażymy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.

Pół śmietanki zagotowujemy z 2 łyżeczkami przyprawy curry, dodajemy odrobinę soli, ma to się gotować do uzyskania konsystencji sosu.

Na talerzu układamy placek, szpinak, rybę, polewamy sosem i znowu placek, szpinak, ryba, polewamy wszystko sosem, ozdabiamy kiełkami buraka i plasterkami rzodkiewki.

 

Pierogi z farszem z okonia, polane masłem koperkowym i smażonymi pieczarkami

Na ciasto:
200 g maki
1 jajko
woda ciepła
sól

Farsz:
2 filety z okonia
sok z cytryny
koperek
cukier
sól

Dodatkowo:
masło
koperek
pieczarki

Przygotowanie:

Mąkę zagniatamy z jajkiem, wodą i szczyptą soli taką większą, wyrabiamy, odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło. Wałkujemy, wycinamy kółka.

Z filetów odcinamy skórę, siekamy bardzo drobno, dajemy do miski, dodajemy sok z cytryny, garść posiekanego koperku, doprawiamy i wszystko mieszamy

Na patelni rozpuszczamy masło z garścią posiekanego koperku, pieczarki smażymy na oleju na złoty, doprawiamy je

Na wycięte z ciasta kółka nakładamy 1 łyżkę farszu, zlepiamy na kształt pieroga, widelcem robimy falbankę. Doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy ją, wkładamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty.

Pierogi wykładamy na talerz, układamy na nie pieczarki i polewamy wszystko masłem.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ten przepis jest mało dokladny

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      pierogi były bardzo smaczne polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          I ma finał Anika Ćwiek

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Hania Kandora - Dania z pstrąga
              Następny artykuł:

              Hania Kandora - Dania z pstrąga

              tvnpix