Amelia Gardaś: Tort tiramisu

Amelia Gardaś: Tort tiramisu
Amelia Gardaś: Tort tiramisu

Składniki na biszkopt: 10 jaj 10 łyżek drobnego cukru 10 łyżek mąki pszennej typ 450 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szczypta soliSkładniki na krem: 600 g śmietany 36% 2 opakowania mascarpone 10 łyżek cukru pudru 2 ½ łyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżek koniaku łyżeczka ekstraktu waniliiDodatkowo: 100 g kakao

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Białka delikatnie wymieszaj z utartymi żółtkami, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu ostudź. Przy pomocy noża oddziel biszkopt od tortownicy, zdejmij obręcz oraz spód formy, Ciasto przełóż na paterę do tortów. Mascarpone wymieszaj z 2 łyżkami koniaku, wanilią i 10 łyżkami cukru pudru. W osobnym naczyniu ubij śmietanę. Zmieszaj szpatułką śmietanę z serkiem. Kawę zalej szklanką wrzątku i dodaj do niej pozostały koniak. Ostudzony biszkopt przetnij na 3 części. Ułóż pierwszą warstwę biszkoptu, nasącz kawą, wyłóż masę i posyp kakao. Tak samo postąp z każdą pozostałą warstwą. zrobić z każda warstwą. Pozostały krem użyj do dekoracji tortu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości